۴ ژوئیه سالروز استقلال ایالات متحده است. در حالیکه اصل آزادی در این روز در سراسر آمریکا مورد تأکید قرار میگیرد، طبق آخرین نظرخواهی مؤسسه «پیو»، مردم سایر کشورها از ترویج دمکراسی از سوی دولت آمریکا به شدت ناراضی هستند.
روز گذشته (۴ ژوئیه) ایالات متحده آمریکا دویست و سی و یکمین سالگرد تولد خود را جشن گرفت. چهارم ژوئیه بزرگترین جشن ملی آمریکا است که در آن مردم این کشور با افتخار به تاریخ خود، از زمان اعلام استقلال از استعمار بریتانیا تا امروز، نگاه میکنند و به روال هرسال اصل آزادی را به عنوان مهم ترین اصل اخلاقی و سیاسی ایالات متحده مورد تأکید قرار میدهند.
پیاده کردن این اصل در عمل، اصلی که هم آرمان و هم ایدئولوژی است، در آمریکا آسان نبوده و مهم تر آنکه آرمان جهانشمول آزادی توسط ایالات متحده، در سایر نقاط دنیا به همان اندازه دنبال نشده که در خاک خود آمریکا شده است.
طبق آخرین نظرخواهی مرکز تحقیقاتی «پیو» که روز سهشنبه (۳ ژوئیه) که عقاید مردم سراسر دنیا را در مورد آمریکا ارزیابی میکند، از ۴۷ کشور که در آنها تحقیق به عمل آمده، در ۳۳ کشور، اکثریت مردم با اندیشههای آمریکایی درباره دمکراسی مخالفت کرده اند. بیشترین میزان این مخالفت در ترکیه، فرانسه، و پاکستان ابراز شده است.
همین نظرخواهی نشان میدهد که تصور بیشتر مردم دنیا آن است که سیاستها و اعمال واشتگتن در جهت خلاف منافع کشورهای دیگر به اجرا گذاشته میشوند. همینطور، اکثر مردم دنیا ایالات متحده را بدترین دشمن محیط زیست به شمار میآورند.
روزنامه نیویورک تایمز در سرمقاله خود به مناسبت چهارم جولای مینویسد: «مسئله این نیست که آیا میتوانیم ایده ی خود را در باره آزادی در سراسر جهان بگسترانیم. پرسش این است که آیا ما قادر هستیم از طریق الگو و نمونه رفتار خود و آنچه که هستیم، همان آزادی را که برای ما چنین مهم است، برای سایر مردم دنیا نیز مطلوب و جذاب جلوهگر سازیم؟»
advertisement@gooya.com |
|
نظرخواهی مؤسسه تحقیقاتی «پیو» نشان میدهد که دو سوم آمریکاییها در این خصوص که «افکار و عادات آمریکایی در جهان پخش شود» نظر مساعد دارند، در حالیکه دوـ سوم مردم در ۲۶ کشور، و اکثریت مردم در ده کشور دیگر، از پخش ایدهها و افکار آمریکایی در جهان ناخشنودند.
عبدی کلانتری، گزارشگر دویچه وله در نیویورک