پنجشنبه 21 اردیبهشت 1385

اعتراض دو انجمن علمی معتبر به بازداشت جهانبگلو، ايران امروز

دو انجمن علمی امروز بیان کردند که دولت ایران باید بدون هیگچونه تاخیری نظرپرداز سیاسی و روشنفکر برجسته رامین جهانبگلو را آزاد کند.
«انجمن مطالعات خاورمیانه در امریکای شمالی» (MESA) و «جامعه بین‌المللی پژوهش درباره ایران» (ISIS) در نامه‌ای به آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، نگرانی شدید خود را از اینکه مقامات اطلاعاتی ايران دکتر جهانبگلو را از هنگام دستگیری وی در ده روز پیش، مورد بازجویی قرار داده‌اند تا وی را بزور وادار به اعتراف نمایند، بیان داشتند. دکتر جهانبگلو در طول این مدت هیچگونه دسترسی به وکیل و مشاور حقوقی نداشته است.

خوان کول، رئیس جامعه بین‌المللی پژوهش درباره ایران (ISIS) و ژانت آفاری رئیس انجمن مطالعات خاورمیانه در امریکای شمالی (MESA) نوشته‌اند: "رامین جهانبگلو درباره شیوه‌های پیچیده‌ ادغام ارزش‌های جهانی از جمله دمکراسی و حقوق بشر در سنت سیاسی ایران می‌نویسد و تدریس می‌کند. دستگیری خودسرانه او و بازجویی طولانی از وی نشان دهنده تجاوز به اصول آزادی علمی و کنکاش روشنفکرانه و نقادانه است."

دو انجمن علمی مطالعات خاورمیانه در امریکای شمالی و جامعه بین‌المللی پژوهش درباره ایران که به ترتیب در سال‌های ١٩٦٦ و ١٩٦٧ تاسیس شده‌اند، انجمن‌های علمی برجسته در زمینه تخصصی خود بوده و برای ارتقاء کار علمی و تدریس در زمینه ایران، خاورمیانه و شمال افریقا تلاش می‌کنند. هر دو انجمن پایبند به تضمین آزادی علمی و تبادل آزاد اندیشه‌ها در ایران و خاورمیانه و در رابطه با مطالعات خاورمیانه و شمال افریقا هستند.

تبليغات خبرنامه گويا

advertisement@gooya.com 

متن كامل نامه


٨ مه ٢٠٠٦
آیت‌الله خامنه‌ای
رهبر جمهوری اسلامی ایران
کپی به جناب آقای جواد ظریف
سفیر ویژه و تام‌الاختیار
نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد

عالیجناب:

ما از طرف کمیته آزادی علمی در «انجمن مطالعات خاورمیانه و شمال افریقا» (MESA) و کمیته آزادی علم و اندیشه در «جامعه بین‌المللی برای پژوهش درباره ایران» (ISIS) با شما سخن می‌گوییم تا با قوی‌ترین واژه‌های ممکن به دستگیری رامین جهانبگلو، نظریه‌پرداز سیاسی و روشنفکر برجسته اعتراض کنیم. ما مصرانه از شما می‌خواهیم که با استفاده از امکانات میانجیگری خود، وضعیت بازداشت وی را مشخص کرده و آزادی فوری ایشان را تضمین کنید.

«انجمن مطالعات خاورمیانه و شمال افریقا» و «جامعه بین‌المللی برای پژوهش درباره ایران»، انجمن‌های علمی برجسته در زمینه تخصصی خود هستند. انجمن مطالعات خاورمیانه و شمال افریقا در سال ١٩٦٦، و جامعه بین‌المللی برای پژوهش درباره ایران در سال ١٩٦٧ برای ارتقاء کارعلمی و تدریس در زمینه ایران، خاورمیانه و شمال افریقا پایه‌گذاری شده‌اند. انجمن مطالعات خاورمیانه و شمال افریقا «نشریه بین‌المللی مطالعات خاورمیانه» را منتشر می‌کند و بیش از ٢٦٠٠ عضو در سراسر جهان دارد. جامعه بین‌المللی برای پژوهش درباره ایران نشریه بین‌المللی «مطالعات ایران» را انتشار می‌دهد و بیش از ٥٠٠ عضو در سراسر جهان دارد. هر دو انجمن پایبند به تضمین آزادی علمی و تبادل آزاد اندیشه‌ها به هر صورتی، در ایران و خاورمیانه و در رابطه با مطالعات خاورمیانه و شمال افریقا و هر جای دیگر هستند.

بر پایه اطلاعاتی که ما دریافت کرده‌ایم، دکتر جهانبگلو در فرودگاه مهرآباد تهران در اواخر ماه آپریل دستگیر شده است. مسئولان دولت شما اظهار داشته‌اند که دکتر جهانبگلو در حال حاضر تحت "بازجویی" است و مظنون به ارتکاب جرم در رابطه با "جاسوسی و امنیت ملی" است. با وجود این اظهارات، تا این تاریخ هیچگونه اتهامی بر علیه دکتر جهانبگلو اعلام نشده است. مسئولان بيان داشته‌اند که اتهامات علیه دکتر جهانبگلو تنها پس از پایان بازجویی تفهیم خواهد شد. با توجه به این حقایق، ما نگران این امر هستیم که مسئولان دولت شما در كار اعتراف گرفتن به زور از دکتر جهانبگلو هستند. ما همچنین دلیل داریم که باور کنیم که ایشان دسترسی بسیار محدودی به افراد خانواده خویش داشته، و تا جایی که ما آگاه هستیم، ایشان هیچگونه امکان تماس با وکیل نداشته است.

دکتر جهانبگلو یک شخصیت علمی و دانشگاهی بسیار مورد احترام است که در حال حاضر ریاست موسسه مطالعات معاصر ایران در دفتر پژوهش فرهنگی دانشگاه تهران را به عهده دارد که سازمان مهمی در کشور شماست که در جهان به خاطر کارهای علمی مهم در زمینه سیاست، فرهنگ و تاریخ ایران شناخته شده است. کار دکتر جهانبگلو به عنوان بخشی از دفتر تحقیقات پژوهش فرهنگی باعث جلب احترام فراوان شخصیت‌های علمی داخل و خارج از ایران برای این دفتر شده است. ایشان همچنین در دانشگاه‌های برجسته در اروپا و امریکای شمالی، از جمله سوربن، هاروارد، و دانشگاه تورنتو آموزش ديده و تدریس کرده است. دکتر جهانبگلو به عنوان یک روشنفکر، پیوسته و بطور آشکار ایالات متحده امریکا و اروپا را تشویق کرده است که در برخورد با ایران از شیوه رودررویی کناره بگیرند. کارهای منتشر شده ایشان شامل بیش از بیست کتاب به زبان‌های فارسی، فرانسه، و انگلیسی در زمینه‌های مربوط به فلسفه سیاسی و تاریخ روشنفکری ایرانی‌ها و اروپایی‌‌ها است. نوشته‌های دکتر جهانبگلو بازتاب دهنده توجه به مواجهه ایران با مدرنیته و روند دشوار و پیچیده‌ای است که روشنفکران مدرن ایران خواسته‌اند ارزش‌های جهانی از جمله دمکراسی و حقوق بشر را برپایه ارزش‌های اصیل سنتی ایرانی تعریف کنند. با توجه به بازداشت خودسرانه و غیرعادی دکتر جهانبگلو، ما مجبوریم چنین نتیجه‌گیری کنیم که بازداشت ایشان در رابطه با کارهای علمی و اهداف روشنفکری ایشان است.

عالیجناب، ما همچنین خود را ناگزير می‌بینیم به شما یادآوری کنیم که حقوق افراد در زمینه آزادی اندیشه، نظر، و بیان بطور صریح در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران (ماده ٢٣) ، و همچنین در میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی (ماده‌های ١٨، ١٩، ٢١) که جمهوری اسلامی عضو آن می‌باشد، حمایت شده است. دستگیری خودسرانه دکتر جهانبگلو همچنین به شهرت ایران به عنوان کشوری که کنکاش و پژوهش علمی در آن دارای ارج بسیار است، لطمه می‌زند. بازداشت و جبس دکتر جهانبگلو تنها می‌تواند به حمله مستقیم به اصول آزادی علمی و کنکاش نقادانه روشنفکری تعبیر شود.

عالیجناب، ما باور داریم که شما اهمیت این مساله را درک کرده و اقدامات لازم را به عمل خواهید آورد. ما مصرانه از شما می‌خواهیم که آزادی فوری ایشان را تضمین نمایید.

با احترام،

خوان ر. آی. کول
رئیس انجمن مطالعات خاورمیانه و شمال افریقا

ژانت آفاری
رئیس جامعه بین‌المللی برای پژوهش درباره ایران

دنبالک:

فهرست زير سايت هايي هستند که به 'اعتراض دو انجمن علمی معتبر به بازداشت جهانبگلو، ايران امروز' لينک داده اند.
Copyright: gooya.com 2016