متن کامل آيين نامه حمايت از صادر کنندگان نرم افزار کشور، ايلنا
* آييننامه حمايت از صادركنندگان نرمافزار كشور به زودي تقديم معاون اول رييس جمهور ميشود
تهران- خبرگزاري كار ايران
آييننامه حمايت از صادركنندگان نرمافزار كشور به زودي تقديم معاون اول رييس جمهور ميشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري كار ايران, ايلنا, در ماده يك اين آييننامه تعريف نرمافزار به صورت مجموعه برنامههاي رايانهاي, رويهها, دستورالعمل و مستندات مربوط به آنها و نيز اطلاعات مربوط به عمليات يك سيستم رايانهاي كه داراي كاربري مشخص بوده و بر روي حاملهاي رايانهاي ضبط شده باشد, تعريف ميشود.
براساس اين گزارش, محيط نرمافزاري در اين آييننامه عبارت است از فضايي كه نرمافزار در آن اجرا شده و به كار گرفته ميشود كه مهمترين آنها رايانههاي بزرگ ابر رايانهها, رايانههاي كوچك, شبكه, اينترنت و تار جهاني, تجهيزات خاصي كه نرمافزار در درون آنها و بدون نياز به رايانه فعال ميشود.
طبق اين گزارش, كالاهاي نرمافزاري تعريف شده در اين آييننامه عبارتند از تركيبي از فناوريهاي نرمافزاري شغل بر الگوريتمها و مستندات طراحي, نرمافزار, بسته نرمافزاري, برنامه منبع نرمافزار و حقوق مادي مرتبط با نرمافزار كه در ماده 3 با عنوان كالاهاي نرمافزاري آمدهاند.
اين گزارش حاكي است؛ خدمات بالاسري در دسته خدمات نرمافزاري اين آييننامه فرآيند پديد آوردن نرمافزار كه عمدتاً مربوط به مطالعه تحقيق, بررسي و نيازسنجي, امكانسنجي و طراحي سيستمها و سازمانها ميشوند.
اين گزارش ميافزايد: خدماتي كه مستقيماً منجر به پديد آمدن نرمافزار ميشوند شامل انجام همه يا بخشي از تحقيقات فني, امكان سنجي فني, تجزيه و تحليل, نياز سنجي, طراحي برنامهسازي, آزمايش و مستندسازي نيز در دسته خدمات نرمافزاري تعريف شده است.
به گزارش ايلنا, خدمات نرمافزاري تعريف شده در اين آييننامه شامل خدمات جانبي مربوط به پروژههاي نرمافزاري شامل مشاوره, عمل به عنوان عامل چهارم, مديريت پروژه و مديريت كيفيت و پيكربندي و نظارت, خدمات مرتبط با نگهداري نرمافزاري, خدمات دادهاي, و ارايه خدمات در محيط تارجهاني شامل طراحي, نگهداري, پيادهسازي, فروش سرويس ISP و خدمات كارشناسي مرتبط با آن ميشود.
بر طبق اين گزارش, فروش كالا يا خدمات نرمافزاري به خريدار خارجي صادرات نرمافزار ناميده مي شود و اين در حالي است كه هر شخص حقيقي يا حقوقي مقيم خارج از كشور كه كالاها و خدمات نرمافزاري اشخاص حقيقي يا حقوقي ايراني را خريداري كند, خريدار خارجي ناميده ميشود.
براساس اين گزارش, هر شخص حقيقي و حقوقي مقيم ايران كه عمل صادرات نرمافزار را انجام ميدهند، صادر كننده نرمافزار ناميده شده كه بايد مالك نرمافزار و يا خدمات نرمافزاري باشد و اين در حالي است كه ملاك اثبات مالكيت نرمافزار در صورت انجام كليه عمليات توليد اين محصول در داخل كشور, به ثبت شوراي عالي انفورماتيك برسد, ضمن اين كه در تبصره 2 اين آييننامه در صورتي كه پديد
آورنده و مالك نرمافزار متفاوت باشند, كليه حقوق نرمافزار متعلق به مالك آن بوده و پديد آورنده به تنهايي حقي ندارد.
طبق اين گزارش, در صورت اختلاف در مورد تبصره 2 ملاك نظر شوراي عالي انفورماتيك كشور بوده و در صورت عدم اظهارنظر شورا و عدم ثبت نرمافزار علام نظر نهايي بر عهده اتحاديه صادركنندگان نرمافزار است.
براساس اين گزارش, درصورتي كه نرمافزار نسخه ترجمه شده يا تغيير يافته جزئي نرمافزار خارجي باشد ارايه قرارداد يا مجوز كتبي از سوي بانك نرمافزار اصلي الزامي است.
طبق اين گزارش, صادرات كالا و خدمات از پرداخت هرگونه ماليات و عوارض معاف هستند به نحوي كه اعلام تشخيص نوع صادرات نرمافزاري و مبلغ آن به عهده اتحاديه صادركنندگان نرمافزار بوده و نظر اتحاديه از سوي وزارت امور اقتصادي و دارايي قابل قبول خواهد بود.
اين گزارش ميافزايد: تعيين ارزش بسترهاي نرمافزاري كه از كليه گمركهاي خروجي كشور صادر ميگردند با توجه به آييننامه تدوين شده از سوي اتحاديه صادركنندگان نرمافزار بر عهده ايشان است.
براساس اين گزارش، با توجه به اهميت بستهبندي در امر صادرات و ماهيت مجازي نرمافزار, در صورت تاييد بستهبندي و محتوي حامل فيزيكي نرمافزار اعم از ديسكت و CD از سوي اتحاديه صادركنندگان نرمافزار, نيازي به بررسي و بازبيني مجدد از سوي كارشناسان گمرك نخواهد بود و بستههاي نرمافزاري تاييد شده قابل صدور به كشور معتبر خواهد بود.
بر طبق اين گزارش, صدور خدمات نرمافزاري نظير ساير خدمات فني و مهندسي مشمول جايزه صادراتي در اين بخش بوده و بررسي پروندههاي صادراتي در اين بخش و مطابق آييننامه تدوين گرديده از سوي اتحاديه صادركنندگان نرمافزار بر عهده اتحاديه است.
به گزارش ايلنا, صادركننده نمونه نرمافزار كشور هرساله در روز ملي صادرات و با توجه به شاخصهايي نظير حجم درآمد صادراتي, درصد افزايش حجم صادراتي, وجود واحد بازاريابي فعال, وجود برنامه بازاريابي مدون در ابتداي هر سال, وجود سايت اينترنتي, كاتالوگ وجود يكي از استانداردهاي بينالمللي مانند CMM , TICKIT و ISO , داشتن محصولات نرمافزاري ثبت شده در خارج كشور, داشتن DOCUMENT , ارايه محصول جديد به بازار صادراتي در سال گذشته, يافتن بازار جديد براي محصولات, وجود واحدهاي RAND D , تعداد محصولات صادراتي, واحد خدمات پس از فروش بخش صادرات, فروش آنلاين دفاتر فروش در خارج از كشور تعيين ميشود.
ضمن اين كه شاخصهايي نظير داشتن AGENT در خارج از كشور, حضور در نمايشگاههاي بينالمللي در سال گذشته, دريافت تقديرنامههاي معتبر، داشتن شريك تجاري خارجي, عضويت در تشكلهاي صادراتي, عضويت در بانك اطلاعاتي CD, حضور در هياتهاي اقتصادي و بازاريابي كشور و دارا بودن بيشترين فروش صادراتي در سال نيز بيتاثير نيست.
براساس اين گزارش, با توجه به نوپا بودن صنعت نرمافزار در ايران و لزوم حمايت از اين صنعت براي حضور در نمايشگاههاي بينالمللي تخصصي, در صورت حضور شركتهاي صادركننده نرمافزار ايراني در نمايشگاه بينالمللي تخصصي اين شركتها علاوه بر برخورداري از يارانه حضور در نمايشگاه از 30 درصد يارانه اضافي در اين زمينه براي پوشش هزينههاي اجاره فضا و غرفه آرايي برخوردار گردند.
بر طبق اين گزارش, سازمان توسعه تجارت ايراني در راستاي حمايت ويژه از صادرات غير نفتي حمايتهاي مادي خود به ويژه صنعت نرمافزار در زمينه اعزام هياتهاي تجاري و بازاريابي به خارج كشور و برگزاري نمايشگاههاي تخصصي صحت نرمافزار و پشتيباني از طرحهاي تحقيقاتي و مطالعه بازار در كشورهاي بازار هدف, تاسيس دفاتر تخصصي و بازاريابي صنعت نرمافزار درخارج از كشور, امكان استفادههاي بهينه از ابزارهاي تجارت الكترونيكي براي حضور شركتهاي نرمافزاري در خارج از كشور حمايت لازم از اين شركتها را به عمل آورد.
اين گزارش حاكي است؛ بانكهاي ايراني نهايت همكاري و تسهيل در امر رفع نيازهاي ارزي و ريالي صادركنندگان نرمافزار را به عمل آورند و با توجه به ماهيت غير فيزيكي طرحهاي نرمافزاري كه امكان پشتوانه قرار دادن طرحهاي اجرا شده به عنوان وثيقه تسهيلات دريافتي از سوي بانك مشكل مينمايد, با استفاده از نظريات كارشناسي اتحاديه صادركنندگان نرمافزار و تعيين ارزش پروژههاي نرمافزاري امكان قبول طرحهاي انجام شده به عنوان حداقل بخشي از وثيقه بانكها امكانپذير است.
در ماده 14 اين آييننامه آمده؛ كه با توجه به عدم رتبهبندي دفتر امور پيمانكاران و مشاورين براي شركتهاي نرمافزاري با همكاري اتحاديه صادركنندگان نرمافزار و پس از انجام كارشناسيهاي لازم امكان صدور ضمانتهاي ارزي جهت حضور در مناقصههاي مختلف و انجام پروژههاي مرتبط فراهم شود.
بر طبق اين گزارش؛ با توجه به اهميت استانداردسازي در فرايند توليد نرمافزار كليه سازمانهاي ذيربط دولتي با همكاري اتحاديه صادر كنندگان نرمافزار كليه امكانات مادي خود را جهت استقرار سيستمهاي كيفي و استانداردسازي نرمافزارهاي صادراتي با قرار دادن اولويت براي آنها در اختيار شركتهاي صادر كننده نرمافزار قرار دهند.
براساس اين گزارش؛ با توجه به اهميت نيروي انساني متخصص در امر توليد نرمافزار كليه سازمانهاي دولتي ذيربط امكانات و منابع لازم در امر آموزش تخصصي كارشناسي شركتهاي صادركننده نرمافزار را با همكاري اتحاديه صادركنندگان نرمافزار در اختيار شركتهاي مربوط قرار دهند. ضمن اين كه پارك فقناوري و مراكز رشد در اختصاص منابع خود و با همكاري اتحاديه صادركنندگان نرمافزار اولويت را به شركتهاي صادر كننده نرمافزار اختصاص دهند.
بر طبق اين گزارش, با توجه به كمبود شديد نيروي انساني متخصص در امر توليد نرمافزار با وجود طرحهايي نظير سرباز صنعت امكان انجام خدمت سربازي پرسنل شركتهاي صادركننده نرمافزار در محل همان شركت فراهم شود.
گفتني است؛ براي حمايت از امر اشتغال و كاهش هزينههاي شركتهاي نرمافزاري، حداقل 70 درصد حق بيمه تامين اجتماعي پرسنل متخصص شركتهاي صادركننده نرمافزار به مدت 5 سال توسط دولت تقبل شود.
در پايان اين گزارش آمده است؛ دركليه جلسات گروهها, شوراها و مراجع مرتبط با سياستگذاري در امر صادرات غير نفتي و به ويژه صادرات خدمات فني و مهندسي نماينده اتحاديه صادركنندگان نرمافزار حضور خواهد داشت.