تهران-خبرگزاري کار ايران
عضو حزب توده ، گفت : با صورت گرفتن کودتاي 28 مرداد 32 ، اعتبار سياسي حزب خدشهدار شد .
يه گزارش خبرنگار سياسي "ايلنا" ، محمدعلي عمويي در جلسه هفتگي سازمان دانشآموختگان ايران (ادوار تحکيم وحدت) با محوريت "بررسي تاريخچه احزاب ايران" ، گفت : کساني که بر مبناي باورهايشان در راه مبارزه قدم ميگذارند ، بايد تمام پيامدهايش را تحمل کنند ؛ زندان رفتن در هيچ دورهاي ارزش نيست ، کم نيستند کساني که مدت زيادي از عمرشان را در زندان به سر بردهاند ولي بعد از آن احساس غبن نموده و روشهايي مغاير با آرمانهايشان را اتخاذ کردهاند .
وي با اشاره به تأسيس حزب توده در 10 مهر 1320 ، تصريح کرد : گروههاي زيادي جز اولين اعضاء حزب شدند که در روند فعاليت معلوم شد که آنها نه تنها صلاحيت ندارند ، بلکه در عمل هم دشمنان واقعي راه مردم ميباشند . کساني مثل ؛ محمد يزدي , عباس نراقي ، عبدالغدير آزاد افرادي بودند که بعدها معلوم شد خدمتگزار شرکت نفت انگليس يا قوامالسطنه هستند که خوشبختانه حزب توده ، زود اينها را شناخت و تصفيه کرد.
عمويي خاطر نشان کرد : زماني مصدق اصطلاح "توده نفتي" را به کار برد که خيلي از معاندين تلاش کردند آنرا به کل تاريخچه حزب توده معطوف نمايند در حاليکه مصدق به تاريخ حزب توده واقف بود و ميدانست چه کساني در بدو تأسيس حزب ، در اطراف حزب بنا به دلايل مختلف حضور داشتند .
وي ادامه داد : حزب هنگام تأسيس ، هيچ روزنامه و دفتري نداشت و آن موقع مسأله جنگ جهاني دوم و مسأله تشکيل يک جبهه ضد فاشيست مطرح بود و همه کساني که توان و ظرفيت و سابقه سياسي در ايران داشتند ، ميتوانستند عليه عوامل فاشيست ، تبليغات نمايند .
عمويي تصريح کرد : احزاب کمونيست دنيا از جمله حزب توده ، اتحاديه شوروي سابق را کعبه آمال خود ميدانستند . امروز در مورد رخدادهاي شوروي که در 1930 اتفاق افتاد ؛ کتاب نوشته ميشود . جوانهاي آن روز هيچ اطلاعي از اين موضوعات نداشتند .
وي با بيان اين مطلب که هيچگاه فرقه خواهان جداسازي آذربايجان از ايران نبود ، گفت : آذربايجان جدا از مجموعه ايران هيچ آيندهاي ندارد ، اما آنها مطالباتي دارند که در طول تاريخ ناديده گرفته شده است .
عمويي افزود : در قضيه پيوستن کميته ايالتي حزب توده به فرقه دموکرات ، حزب در عمل انجام شده قرار گرفت يعني پس از انجام اين اتفاق از آن مطلع شد .
عمويي با بيان اين مطلب که اولين چالش حزب در مساله نفت شمال بود که آمريکاييها براي بدست آوردن آن با دولت به توافق رسيده بودند ، گفت : مصدق و فراکسيون حزب توده در مجلس با اين مسأله مخالفت کردند .
advertisement@gooya.com |
|
وي افزود : شوروي بعد از اطلاع از اين مسأله پيشنهاد کسب امتياز نفت شمال را داد ، برداشت شوروي اين بود که داشتن امتياز نفت در تقابل با پايگاه امپرياليسم ، پايگاهي براي آنها در ايران به وجود ميآورد .
عضو حزب توده ايران در ادامه از عملکرد رهبري حزب توده در دفاع از کسب امتياز نفت شمال توسط شوروي ، انتقاد کرد .
وي با بيان اين مطلب که درون حزب ما نسبت به ساکت ماندن حزب در مورد کودتا انتقاد کرديم ، گفت : درست اين بود که ما به ميدان ميرفتيم ، هر چند ممکن بود کودتا ساقط نشود و ماهم پيروز نشويم ، اما با اين کار ميتوانستيم از حيثيت سياسي حزب دفاع کنيم . با کودتايي که صورت گرفت ؛ اعتبار سياسي حزب توده خدشهدار شد ، هر چند همسر کيانوري چند بار تلفني به مصدق ، وجود کودتا را خبر داده بود و ايشان اين حرف را باور نکرد ، بالاخره کودتا صورت گرفت و فعاليت حزب هم بعد از آن به سختي صورت گرفت .